Do góry

Przekąski Przepis na:

Prawdziwa grecka sałatka

Przepis dnia 2008-12-01
Przekąski

Autor: tori

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 2322

Dodano: 27.05.2008

Odsłon: 50262

Oryginalna sałatka grecka.

Składniki

  • pokrojone pomidorki, 4
  • obrany i pokrojony ogórek, 2
  • posiekana czerwona cebula, 1
  • posiekana zielona papryka, 1
  • czarne oliwki, 4 łyżki
  • ser feta, 1 opakowanie
  • oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojone pomidorki, ogórki, cebulę, zieloną paprykę i oliwki włożyć do garnka i dodać szczyptę soli i oregano. Wymieszać delikatnie i dodać pokrojony w kostkę ser feta. Pozostawić w garnku 15-20 minut aż pomidory zaczną puszczać sok. Przed podaniem polać oliwą i posypać wierzch oregano. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

china 14 lutego 2010 W Grecji mieszkam od 18 lat, gotuje po grecku, i zgadzam sie z trzema podemna komentarzami SALATKA MUSI BYC SWIEZA I ESTETYCZNIE POUKLADANA

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pancake 08 maja 2009 Pracowałam w Grecji pewnego lata w knajpie i gdyby szef zobaczył taką sałatkę od razu by mnie wyrzucił :)
przede wszystkim nie solimy sałatki, bo warzywa będą miękkie i soki popłyną (grecka feta jest tak słona że nie dodatkowa sól to już by była masakra :P polska jest powiedzmy mniej słona i mokra), co do fety to kroi się gruby plaster jak na zdjęciu (a niestety nie w przepisie) delikatnie bo feta jest krucha i łatwo pęka a nie wygląda to zachęcająco.. :) papryki nie siekamy, tylko kroimy w paski (jak na zdjęciu a niestety nie w przepisie). Warzyw nie mieszamy tylko na przemiennie układamy na talerzu (od razu po pokrojeniu) by kolorystyka była przyjemna dla oka :) i by przypadkiem nie podrażnić np pomidorków czy połamać papryki następnie kilka oliwek w rogach talerzyka na wierzch kładziemy plaster fety. Dopiero teraz posypujemy odrobiną oregano i polewamy delikatnie oliwą.
aha cebulka czerwona i pomidorki na półksiężyce (najlepiej średniej wielkości) ogórki w grubsze talarki (ok 4mm)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

psotnywiatr81 01 grudnia 2008 prawdziwej greckiej salatki to raczej nie przypomina, przede wszytskim szeroko dostepne u nas sery fetopodobne nijak sie maja do prawdziwej greckiej fety, ktora u nas owszem jest,ale nie jest zbyt tania. Poza tym nie kostka tylko raczej gruby plaster,albo 2 na wierzchu salatki, lekko polany oliwa i posypany oregano. Warzywa oczywiscie swieze, bez zadnego czekania 15 minut

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doleckowato 22 czerwca 2008 Bzdura! Jak będziesz w Grecji i podadzą ci tak zmacerowaną sałatkę to lepiej ją oddaj.Jest prawdopodobnie zrzutem z talerzy.Tylko świeże warzywa z dobrym olejem.Na górę feta polana olejem i posypana oregano.Mieszamy przed jedzeniem!.Delikatnie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

czarnadora 22 czerwca 2008 jest pyszna z sosem balsamicznym Knorra, zawsze go dodaję

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziakrukow 05 czerwca 2008 dobrze też smakuje z sosem greckim i koperkowo-ziołowym

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń