Do góry

Dania główne Przepis na:

prosta i puszysta pizza

Dania główne

Autor: Mery1987

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 694

Dodano: 22.02.2008

Odsłon: 76068

ciasto miękkie w środku a z zewnątrz chrupiące :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżka oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sos
  • duża cebula
  • pomidorki w puszce
  • 4 ząbki czosnku
  • ulubione zioła suszone
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mąkę mieszamy z solą,drożdżami i oregano.Dodajemy jajko i łyżke oliwy.Nasrępnie powoli wlewamy wode ciągle wyrabiając ciasto.kiedy będzie już sprężyste dodajemy reszte oliwy i wyrabiamy ok.2 min.czekamy ok.30 min aż wyrośnie.W tym czasie robimy sos.zeszklić cebulke,dodać pomidory.kiedy sos zgęstnieje dodajemy czosnek i zioła.Ciasto układamy na wysmarowanej oliwą blaszce i smaryjemy sosem.kładziemy ulubione składniki (jeszcze bez sera) i pieczemy 12min. w piekariniku 240 stopni.potem posypujemy serem i zmniejszamy temp.do 210 stopni.pieczemy jeszcze 10 min.Smacznego !!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Panek 24 lipca 2009 Można zrobić pizze w domowych warunkach, jednak nigdy ale to nigdy, nie będzie taka jak z pizzerii :)
Chyba że ma ktoś specjalny piec w domu, bo w piekarniku elektrycznym, prodiżu czy piekarniku kuchennym niema szans na zrobienie takiego ciasta. Miałem 2 przepisy ciast prosto z pizzerii i ciasto wyszło sztywne :)
To samo jest z goframi, jeszcze 2 - 3 lata temu nie było gofrownic z dużą mocą sprzedawanych w każdym markecie, tylko takie w których gofr = flak... nie ma się co kłócić i o co :) ja lubię swoją domową pizze mimo że można by łamać na jej spodzie zęby ...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosia67 12 lipca 2009 hahaha Ivona szuka wrażeń...hihi,bo sama nic nie UMIE;)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 10 lipca 2009 tosia67 nie piernicz....Gość ma rację.Nigdy w domowych warunkach nie da się zrobić prawdziwej pizzy ! To co napisał....temperatura....to bariera nie do pokonania.!!!!! W domowych warunkach (temp.250 stopni) możemy sobie najwyżej zrobić zapiekankę i proszę nie nazywajmy tego pizzą...!!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosia67 10 lipca 2009 Gość poniżej(2008-05-16 02:39nie ma racji!!!! Wystarczy trochę cierpliwosci i dobrego przepisu na ciasto do pizzy,ale zależy to też od piekarnika.Moja rada to EKSPERYMENTOWAĆ:)))Sprawdzi się w końcu ten jeden jedyny przepis !:)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mery1987 10 kwietnia 2008 Robiłam tą pizze bez jajka i rzeczywiście wyszła lepsza :D !dziękuję za rade i pozdrawiam

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sikorka21 25 lutego 2008 mam pytanie na blasze o jakiej średnicy najlepiej piec tą pizze??

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń