Do góry

Dania główne Przepis na:

Proste curry z kurczaka

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 09.03.2008

Odsłon: 4148

Zdaję sobie sprawę, że to wariacja na temat, ale w końcu nie startuję w mistrzostwach świata w gotowaniu!

Składniki

  • filet z kurczaka, 4 szt.
  • pomidory pellati, 1 puszka
  • mleko kokosowe, 1 puszka (400 g)
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • imbir (świeży), 3 cm kawałek
  • przyprawa curry, 3 łyżeczki
  • papryka chili, 1 szt.
  • papryka zielona, 1 szt.
  • oliwa, 4 łyżki
  • sól, pieprz, cukier, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety (4 szt. na 4 osoby) umyć, osuszyć, ew. obrać z błon, pokroić każdy na 4 - 5 pasków w poprzek włókien. Posypać lekko solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Na zimną oliwę wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zmiażdżony czosnek, starty na drobniutkiej tarce imbir (jak nie ma świeżego, to lepiej z niego zrezygnować niż dawać sproszkowany...), pokrojoną w kosteczkę chili (można wypestkować - będzie mniej pikantne) i 1 łyżeczkę curry w proszku. Podsmażyć na ostrym ogniu, po chwili wrzucić przygotowane wcześniej mięso i podsmażyć. Dodać pokrojoną w paski zieloną paprykę, chwilę zasmażać, pokrojone pomidory z puszki, reztę curry, zalać mlekiem kokosowym, delikatnie wymieszać i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 12 minut, często mieszając. Można doprawić solą, pieprzem lub cukrem - wg uznania. Podawać z ryżem basmati lub jaśminowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń