Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy chlebek z chrupiącą skórką.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34608
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34608
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Składniki
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, łyżkę mąki, trzy łyżki mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i zaczynem z drożdży, delikatnie wymieszać dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiać przez około 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i odstawić na kolejną godzinę. Keksówkę posmarować olejem lub masłem. Z ciasta uformować wałek i włożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego :)