Do góry

Przekąski Przepis na:

Proziaki z serem

Przekąski

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 1595

Dodano: 30.10.2009

Odsłon: 45148

Jest to tradycyjny przepis- polecam!

Składniki

  • 1 kg mąki,
  • 20-30 dag białego sera,
  • 1 całe jajo,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki kwaśnego mleka, (kefiru)
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka sody
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z sodą, dodać pozostałe składniki i zarobić kwaśnym mlekiem ciasto.

  2. Uformować wałek, pokroić go w plastry, rozwałkować owalne placki o grubości 1 centymetra.

  3. Smażyć z obu stron na skraju blachy kuchennej tak, by ich nie przypalić.Można smażyć je na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

  4. Wspaniale smakują posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem lub zbożową kawą z mlekiem.

  5. Życzę SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

antena28 19 maja 2014 Tak wystarczy ale można dodać trochę więcej wg. upodobania.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alinacysarz 03 maja 2014 chcę sobie zrobić te proziaki,ale mam pytanie czy na 1 kg mąki wystarczy 1 płaska łyżeczka sody,czy ciasto urośnie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 03 maja 2014 Smak mojego dziecinstwa!!!!, uwilbiam ,moja mama i babcia tez robily b.sera,i nazywaly sie PROZIAKI!!, a nie broziaki,tez pochodze z podkarpacia! ,absolutnie zrobie, a czy mozna upiec w piekarniku???, u mnie pieklo sie na kaflowej kuchni Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beataw34 16 listopada 2009 Do mikus,jestes bardzo nie smaczny z tym tekstem ,do iza33,grzecznie pyta! pyszny przepis!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarina 14 listopada 2009 Robiłam dzisiaj te proziaki są pyszne sera nawet nie czuć smakują jak tradycyjne. Piekłam je na grubej teflonowej patelni na najmniejszym ogniu. Ja nie dawalam cukru tylko wiecej soli. Super łatwy przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mikus 14 listopada 2009 Do iza33 , biały ser na łbie se rozsmarować ! ! !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 03 listopada 2009 no to dziwne ja z podkarpacia ,babcia i prababcia też....a konkretnie mówiono "brozioki",ale to pewnie tak jak i z piekarnikiem w piecu kaflowym...brandura,bradrura.......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 03 listopada 2009 oj to dziwne ja z podkarpacia ,babcia ,prababcia też.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iza33 02 listopada 2009 Dziękuje i zrobię w tym tygodniu,mam nadzieje że mi wyjdą.Bo niestety,ale jestem kiepska w gotowaniu i pieczeniu :( Serdecznie pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 02 listopada 2009 Ser dodajemy do pozostałych składników.
Proziaki z serem jest jednym z tradycyjnych przepisów z Beskidu Dukielskiego czyli Dukli i okolic. Proziaki tradycyjne bez dodatku sera pochodzą z Podkarpacia a przepis na nie dodałam już wcześniej jeszcze jak miałam konto antena27.
A nazywają się PROZIAKI ponieważ dawniej na sodę mówiono PROZA a nie broza jak podaje Gutka ( przynajmniej w moim regionie)Pozdrawiam.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń