Do góry

Przekąski Przepis na:

Przekąska z polenty

Przepis dnia 2008-04-17
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 15.04.2008

Odsłon: 4930

Przekąska z kaszy

Składniki

  • szklanka kaszy kukurydzianej
  • kostka rosołowa
  • 20 dag pieczarek
  • kilka złotych cebulek
  • 15 dag ostrego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • główka sałaty
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • ziele angielski, listek laurowy
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę namocz w szklance wody. Zagotuj 3 szklanki wody z kostką rosołową, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj napęczniałą kaszę i gotuj aż się rozklei. Następnie rozsmaruj ją równą warstwą (około 1,5 cm) na zwilżonym zimną wodą półmisku porcelanowym. Pozostaw do zastygnięcia. 2. Pieczarki umyj, pokrój w grube plastry. Zrumień na połowie oleju, posól. Ser pokrój w paski długości ok. 4 cm. Sałatę podziel na liście. 3. Kaszę pokrój w prostokąty 4x5 cm. Każdy posmaruj ketchupem. Na połowie prostokątów ułóż ser, pieczarki cebulki. Przykryj resztą prostokątów. Ewentualnie zepnij wykałaczką. Ułóż na sałacie. Skrop olejem doprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 1 porcja: 251 kcal.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń