Do góry

Przekąski Przepis na:

Przysmak kanapkowy

Przepis dnia 2011-05-12
Przekąski

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 960

Dodano: 10.05.2011

Odsłon: 57746

Przepis z babcinego zeszytu

Składniki

  • Karkówka lub łopatka, 80 dkg
  • surowy, wędzony boczek, 40 dkg
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • sól, pieprz, majeranek, do smaku
  • jeśli lubimy do w/w mięsa możemy dodać również kawałek wołowiny
  • niecałe pół szklanki zimnej wody
  • płaska łyżka żelatyny
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić razem z boczkiem w maszynce. Dodać przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku (uważać na sól, bo boczek jest dosyć słony). Dolać wodę i wsypać żelatynę. Dokładnie wyrobić.

  2. Słoiki wyparzyć, pokryki wygotować.

  3. Do suchych słoików nakładać mięso (nie do pełna, zostawić około 2-3 cm luzu), mocno dokręcić zakrętki.

  4. Słoiki wstawić do dużego garnka zalać zimną wodą do 2/3 wysokości, zagotowć na małym ogniu. Gotować około 4 godzin lub dwukrotnie po 2 godziny. Pozostawić do wystygnięcia.

  5. Mięsko swietnie smakuje ze świeżym chlebem. I co ważne bez żadnej chemii :) Po schłodzeniu na wierzchu słoika powstaje cienka warstwa smalczyku a całe mięso otacza smaczna galaretka. Mała uwaga: dla uzyskania korzystniejszej barwy gotowego produktu, zamiast zwykłej soli można użyć peklosól.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (28)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 25 maja 2012 a ja mam jeszcze pytanie. Jak długo można trzymać te słoiki. Kiedyś gdzieś przeczytałam, że słoiki z mięsem powinno się pasteryzować w szybkowarze bo normalnie w garnku słoiki sie zepsują. Nie wiem czy to prawda więc pytam bo może ktoś wie coś na ten temat. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 16 listopada 2011 Czegoś takiego szukałam.Dzięki za przepis,niebawem wypróbuję.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

perpetuum 01 października 2011 Super przepis!! Właśnie zrobiłam i spróbowałam :) Bardzo proste w wykonaniu i przepyszne. Sklepowe wyroby chowają się w cieniu. Warto wypróbować ten przepis a gwarantuję, że na wypróbowaniu się nie skończy. Przynajmniej wiem co jem, bez chemicznych konserwantów i barwników. WARTO!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 23 września 2011 szkoda , że nie znalazłam tego przepisu wczesniej , dlatego , że mąż robił po swojemu i nie zabardzo smaczne ,,,,a ten przepis jest super,,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 21 lipca 2011 Bardzo dobry przepis - osobiście wypróbowałem... Podziwiam zacięcie kulinarne Madziaka, dziewczyna nie idzie na tzw. łatwiznę... I co imponuje i co bardzo cenię w Jej przepisach, to podanie dokładnych ilości składników. Ostatecznie te przepisy powinny służyć (i Twoje, Madziaku, służą) niewtajemniczonym, początkującym kuchcikom... Sredecznie pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wandulka 16 lipca 2011 Witam ,mam taką uwagę ;pamiętam z dzieciństwa jak nasz znajomy "masarz "robił nam takie mięsko i dzień wcześniej je szykował i peklowało się przez noc ,dopiero na drugi dzień je mam gotowała w słojach tak samo przez dwa dni i zamiast saletry proponował dodawać1 łyżeczkę cukru dla uzyskania różowego koloru ,pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 15 lipca 2011 Glazter2007 mięso oczywiście mozna pokroić na małe kawałki. Sama dla odmiany tak robię. Proponuję mięsko pokroić, doprawić i pozostawić na 24 godziny w chłodzie przed zapeklowaniem. Wychodzi naprawdę smaczne. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 15 lipca 2011 Szukałam dobrego przepisu na konserwowanie mięska i właśnie znalazłam . Dodaję do ulubionych przepisów i dziekuję . Mam jeszcze pytanie , czy to mięsko koniecznie musi być mielone , czy nie może pozostać drobno pokrojone by później przypominało prawdziwą konserwę a nie mielonkę ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 01 czerwca 2011 Ale TY MASZ DOSKONALE PRZEPISY!
DZIEKUJE ZA KAZDY!Wiele juz probowalam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń