Do góry

Przekąski Przepis na:

Pstrąg w galarecie żurawinowej :)

Przekąski

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 08.08.2008

Odsłon: 5918

Rybka w galarecie inaczej :)

Składniki

  • pstrąg wypatroszony / inna ryba, 1 kg
  • marchewka, 2
  • pietruszka (korzeń), 1
  • seler (bulwa), 1/2
  • żurawina suszona, 30 dag
  • por, .
  • laur, pieprz, sól, cukier, cytryna, żelatyna
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z włoszczyzny (oprócz pora - por w CAŁOSCI) pokrojonej w cienkie słupki (szer. ok. 0,5 cm x dł. 2 cm) ugotowac bulion warzywny. Ugotowane warzywa wyjąć. Do bulionu włożyć pokrojoną rybę, gotować 12 minut. Jeśli ryba jest większa - odpowiednio dłużej. Wyjąć rybę, wrzucić do bukionu żurawinę, zagotować, dodać żelatynę, zagotować. Doprawić mocno cytryną, cukrem i solą. Zalewa musi się na tym etapie wydawać mocno za słodka, za słona. Na dnie naczynia ułożyć mozaikę z ugotowanych słupków warzywnych (oprócz pora). Ułożyć na niej rybkę, zalać galaretą, odstawić do zcięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 15 grudnia 2009 katarina - jeśli pytasz czy odcedzam z bulionu żurawinę - to nie, nie odcedzam - ona właśnie fajnie wygląda i smakuje, nadaje taki kwaskowy smak potrawie :)
Dobrze jest natomiast sklarować sam bulion (przed dodaniem żurawiny), żeby nie pływały w nim frędzle ;)
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 15 grudnia 2009 Tangerika, czy ten zagotowany bulion przecedzasz czy też zalewasz rybę bulionem z żurawinką??? Jeśłi tak , to ładnie musi wyglądać..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 15 grudnia 2009 Gdzie nie zaglądnę to wszędzie jest Ivona i wszystkich krytykuje.
Taka przemądrzała jesteś IVONO, a nie wiesz, że jest żelatyna, którą się GOTUJE!!!!
A pstrąga z łbem to się pieczonego podaje a nie w galarecie!!!
Ruszam przejrzeć Twoje przepisy.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 21 sierpnia 2009 Wybacz,ale to jest coś strasznego..... Zaczynając od ryby-jak można pstrąga kroić na kawałki....???? Pstrąga podaje się w całości razem z głową !!! Poza tym żelatyny się nie gotuje !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń