Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg w migdałach

Przepis dnia 2009-09-07
Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1894

Dodano: 02.09.2009

Odsłon: 4404

Zalet pstrągów nie trzeba opisywać. To przepyszna ryba. Proponuję dzisiaj w trochę innym wydaniu:)

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 4 cienkie plasterki cytryny
  • masło
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • mała paczka płatków migdałowych
  • 2 cebule
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pstrągi obieramy, ucinamy głowy, oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, solimy, pieprzymy i obkładamy pokrojoną w talarki cebulą. Odstawiamy na całą noc lub na 2h (zależy ile mamy czasu na zrobienie potrawy).

  2. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie na blaszce kładziemy dosyć spory kawałek folii aluminiowej (tak, żeby wystarczyło na owinięcie ryby). Folię smarujemy lekko oliwą, kładziemy na to pstrąga (bez cebuli!!!). Do środka każdego pstrąga wkładamy po 2 plasterki cytryny, solimy jeszcze, pieprzymy i posypujemy na wierzchu papryką słodką. Tak przygotowaną rybę owijamy folią i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut w 180 stopniach.

  3. Gdy pstrąg się piecze, rozgrzewamy na patelni odrobinę masła i smażymy płatki migdałowe. Gdy pstrąg jest już podpieczony, odsłaniamy folię i dopiekamy go, by skórka była chrupiąca.

  4. Wyciągamy pstrąga na talerz i posypujemy uprażonymi płatkami:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń