Do góry

Desery Przepis na:

ptasie mleczko

Desery

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 14679

Dodano: 24.01.2014

Odsłon: 33126

Rozkoszna delikatność, tak bym nazwała ten deser. Szybki i prosty, polecam :)

Składniki

  • 750 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (jeśli lubicie mocno słodkie desery, dajcie słodzone)
  • 3 różnokolorowe galaretki ( u mnie truskawkowa, agrestowa i cytrynowa)
  • po 150 ml wrzątku do każdej galaretki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, bardzo dokładnie mieszamy, schładzamy.
    250 ml mleka krótko miksujemy, by je spienić. Zimną galaretkę miksujemy z mlekiem, wylewamy do tortownicy o średnicy 20 cm lub do foremki o boku 20 cm, deser można też zrobić w pucharkach.
    Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na spód formy możemy również wyłożyć biszkopty (wtedy jednak pamiętajmy, że pierwszą warstwę wylewamy powoli i ostrożnie, aby ciastka nie podpłynęły nam na powierzchnię).
    Kolejną szklankę mleka spieniamy, łączymy z galaretką rozpuszczoną we wrzątku, wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę.
    Ostatnią galaretkę łączymy z pozostałym mlekiem, po czym wylewamy na wierzch deseru, schładzamy w lodówce, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 25 stycznia Zgadzam się taki deser rozpływa się w ustach.Wiem bo też taki robiłam:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 24 stycznia Delikatne i pyszne,znam i robię,POLECAM:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 24 stycznia prawda,rozpływa się w ustach i można jeść i jeść......:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 24 stycznia EWO! dokladnie od 34 -lat robie TO ptasie mleczko zwykle na cienkim biszkopcie,absolutnie POLECAM wszystkim, jest pyszne Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Angelina1 24 stycznia Swietny przepis będę próbować!. Czy galaretkę przed połaczeniem z mlekiem tylko schłodzić czy ma ona zastygnąć? Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 24 stycznia Też robię ptasie mleczko, ale innym sposobem. Twój przepis jest jednak bardzo ciekawy. Muszę kiedyś wypróbować. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń