Do góry

Desery Przepis na:

Ptasie mleczko®

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 19494

Dodano: 11.04.2008

Odsłon: 82345

pyszne słodkości

Składniki

  • 6 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka śmietany
  • 9 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • czerwona galeretka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jaja sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l wody. Rozlać to na 3 części. Schłodzić. Przygotować masy. Kolor I: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 jaj i 1 część żelatyny. Kolor II: wszystko zrobić tak, jak w kolorze I, dodając 3 łyżki kakao. Kolor III: śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny. Na spód małej blaszki wylać masę I i odczekać aż zgęstnieje. Następnie wyłożyć masę II i także odczekać. Powtórzyć to samo z masą III. Na sam wierzch nałożyć rozpuszczoną i stygnącą galaretkę. Udekorować i schłodzić. „Oznaczenie słowne Ptasie Mleczko ®stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz spółki E.Wedel sp. z o.o. "

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona-bonk 22 stycznia Czy śmietanka 30% gdyż się zabieram aby stworzyć torcik dla chrześnicy
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa_a 22 maja 2013 cudnie wygląda, dodaję do książki i na pewno zrobię

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaciusia 18 października 2010 Wyglada pysznie ;) pieknie podanie;) po prostu pysznosci;)sprobuje zrobic na nast wekend;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aleksandria5 27 sierpnia 2009 Super dla każdego zwłaszcza dla dzieci.Pyszne!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

isha_9 12 września 2008 Aby uniknąć problemów z tężeniem kolejnych warstw polecam:
- przygotowaną żelatynę odstawić w CIEPŁE miejsce, wtedy nie stężeje za wczasu i nie będzie problemu z wylaniem warstw
- gotowe warstwy przygotowywać kolejno i po wylaniu do blaszki/ tortownicy odstawić do lodówki
- galaretkę przygotować na końcu i dopiero gdy porządnie przestygnie wylać do blaszki - w przeciwnym razie połączy się z ostatnią warstwą albo wpłynie na spód ciasta ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mery1987 11 kwietnia 2008 przepysznie wygląda a jaka to ma być śmietana?kwaśna?i ilu procentowa?

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń