Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie

Desery

Autor: Joasia2

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 84

Dodano: 26.02.2011

Odsłon: 21888

Mini wersja klasycznych ptysi, takie na 2 kęsy... Bo tłusty czwartek to nie tylko pączki:)

Składniki

  • masło, 100 g
  • woda, 200 ml
  • mąka, 200 g
  • jajka, 6 szt
  • krem lub śmietana do nadziewania
  • cukier puder do dekoracji
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło zagotować z woda i szczypta soli. Do gotującego płynu wsypać mąkę i energicznie mieszać aż będzie odstawać od garnka. Powinna wyjść dość zwarta kula ciasta. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać za pomocą 2 łyżek małymi porcjami (baaaaardzo rośnie podczas pieczenia) na wyłożoną papierem blachę, piec ok 20-25 min na termoobiegu w temp 170 stopni. Studzić na kratce. Po wystudzeniu napełniać za pomocą szprycy.

  2. Ptysie można napełnić bitą śmietaną lub kremem karpatkowym. Z chwilowego braku powyższych napełniałam je homogenizowanym serkiem waniliowym, wyszły super.

  3. Z podanych proporcji wychodzi ok 40 szt małych ptysi.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aldi472 29 marca 2011 Ale Joasia miałaś pomysła z tym serkiem homo...jutro zrobie niby proste ,ale coś innego
i o to chodzi...!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

porta 04 marca 2011 Mniam Mniam - niestety mnie nigdy ptysiowe ciasto nie wychodzi, ale może podejdę po n-ty do próby :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń