Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2051
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 304
Polecam.
Odsłon: 1960
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 695
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2051
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 304
Polecam.
Odsłon: 1960
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 695
Składniki
Zagotować w garnku wodę z masłem i solą.Wsypać mąkę i dobrze wymieszać.Drewnianą łyżką wyrabiać powstającą masę,tak długo,aż stanie się gładka i zacznie odstawać od ścian garnka .Masę przełożyć do miski i wystudzić.
Piekarnik nagrzać do 220st C .
Do wystudzonej masy wkręcić jedno jajko.Dopiero gdy całkowice połączy się z masą dodawać kolejne jajka.Dobrze zrobione ciasto jest lśniące i ma gładką konsystencję.
Masą napełnić szprycę cukiernicząi przez nasadkę w ksztalcie gwiazdki wyciskać na natłuszczoną blaszkę,zachowują codstępy,gdyż ciasto bardzo rośnie.
Ptyśki piec ok 15-20 min nie otwierając piekarnika.Ptyśki przekrawać na pół, gdy są jeszcze gorące.Śmietanę ubić nasztywno.Włożyć do szprycy i wciskać bitą śmietanę.Na ptysie nałożyc górne części i posypać cukrem pudrem.