Do góry

Desery Przepis na:

ptysie z kremem budyniowym

Desery

Autor: amglad

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 15

Dodano: 30.07.2013

Odsłon: 3943

pyszne lekkie ptysie z kremem budyniowym własnej roboty:)

Składniki

  • ciasto ptysiowe:
  • szklanka wody
  • 100 g masła
  • szklanka mąki tortowej
  • 3 jaja
  • krem budyniowy:
  • pół litra mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. w garnku zagotowuję wodę z masłem, dodaję mąkę i drewnianą łyżką mieszam intensywnie, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka - cały czas gotując na niezbyt dużym ogniu. Odstawiam do wystygnięcia. Przekładam do miski miksera, dodaję po jednym jajku mieszając dokładnie.
    Masę powinno się przełożyć do rękawa cukierniczego - nie posiadam takowego, więc robię tutkę z papieru do pieczenia i odcinam końcówkę.
    Piekarnik podgrzewam do 200 stopni z termoobiegiem.
    Blachę wykładam papierem do pieczenia i robię nieduże kleksiki z ciasta, zostawiając im sporo miejsca do wyrośnięcia.

  2. Piekę ok 20 minut, zostawiam na 10 minut ekstra w otwartym, zgaszonym piekarniku do przestygnięcia.

  3. krem budyniowy.
    mleko zagotowuję z cukrem wanilinowym i odstawiam do przestygnięcia, w międzyczasie ubijam żółtka z cukrem - masa musi być prawie biała. Do tego dodaję mąkę tortową - mieszam, potem mąkę ziemniaczaną - mieszam a na końcu pół szklanki mleka, które gotowałam wcześniej i jeszcze chwilkę mieszam. Całość wlewam do garnka z mlekiem i intensywnie mieszam łyżką drewnianą i gotuję na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Na początku pojawią się grudki - nie martwcie się, trzeba dalej mieszać tak długo, by grudki zniknęły. Zdejmuję z ognia i odstawiam do całkowitego wystygnięcia

  4. Nadziewam ptysie zimnym kremem, można posypać cukrem pudrem, można rozpuścić czekoladę i polać jak eklerki.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 30 lipca 2013 extra przepis ,aż ślinka leci to nie to co te dziwne sklepowe wynalazki,pychotka .

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 30 lipca 2013 Pyszne takie ptyśki, a krem musi być rewelacyjny, zabieram do książki do wypróbowania, pozdrawiam gorąco - brawo !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń