Do góry

Desery Przepis na:

PTYSIE Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Desery

Autor: BogusiaP1956

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 82

Dodano: 25.02.2009

Odsłon: 18109

mówią,że wyśmienite!!!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę z Palmą i solą,zestawić z ognia i wsypać mąkę,drewnianą łyżką dokładnie ją rozetrzeć i ponownie postawić garnczek na ogień ,podgrzewać cały czas mieszając do momentu,aż ciasto zrobi się lśniące.Odstawić do przestygnięcia.

  2. W tym czasie w połowie mleka rozprowadzić obie mąki lub m.pszenna+ budyń,resztę mleka zagotować z cukrami.Do gotującego mleka wlać rozprowadzone mąki i zagotować.Ostudzić pod przykrywką.

  3. Teraz ucieramy ciasto wbijając kolejno po 1 jajku(ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany).Włączyć piekarnik na 200 st.C i w czasie,gdy będzie się nagrzewał na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez szprycę (końcówka z gwiazdką) formujemy ptysie wielkości jaja.Robić większe odległości,bo one rosną.Piec około 25-30 minut.Muszą być dobrze wysuszone,bo inaczej opadą.Ja otwieram zawsze na chwilkę piekarnik po około 15 minutach.

  4. Utrzeć Palmę dodając po łyżce ugotowaną masę.

  5. Upieczone ptysie przekroić w poprzek i nadziewać masą.Posypać cukrem pudrem lub polać polewą.Takie ptysie można też podawać z bitą śmietaną lub masą pieczarkową jako przekąskę. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marina15 22 marca 2011 super przepisik - wędruje do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BogusiaP1956 03 marca 2009 Nie próbowałam takiego sposobu,ale każdy ma swój wypróbowany...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 02 marca 2009 ptysie trzeba piec w piekarniku z blachą z zimną wodą pod spodem,bo onw lubią wilgoć.Wtedy lepiej rosmą

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 27 lutego 2009 dlaczego muszę takie pyszności oglądać będąc w pracy , chyba zaraz polecę do cukierni, a w weekend do kuchni - zrobić te ptyśki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń