Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki mięsne z pieczarkami i plastrami sera

Dania główne

Autor: agatasur

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 465

Dodano: 01.02.2010

Odsłon: 13974

Pyszne pulpety i ich smak łączący się z pieczarkami, sosem pomidorowym i ciągnącym serkiem ...

Składniki

  • proporcje nie są zbyt dokładne, gdyż to danie robiłam raczej "na oko"
  • mięso mielona (ja miałam indycze), paczka 400 g
  • pieczarki, 10 dużych sztuk
  • cebula, 2 duże
  • jajko, 1 szt.
  • mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • przecier pomidorowy, pół małego słoiczka
  • śmietana 18%, do zabielenia
  • mąka przenna, do zagęszczenia
  • ser zółty w plasterkach albo starty, do przykrycia/posypania
  • sól, pieprz, do smaku
  • listki bazyli będą ładną dekoracją
  • czosnek, według uznania
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

  2. Pieczarki czyścimy, kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy razem i przyprawiamy solą i pieprzem. Potem czekamy aż ostygną.

  3. Pieczarki z cebulą dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystko razem.

  4. Formujemy pulpeciki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostkę rosołową rozpuszczamy w garnku z wodą, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, zagęszczamy i zabielamy śmietaną z mąką. Powstałym sosem pulpeciki. Kładziemy plasterki sera albo posypujemy startym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200`C i pieczemy ok 45 minut. Smacznego!

  5. Gdy już pulpeciki były gotowe do wstawienia do piekarnika, dołożyłam do nich parę całych ząbków czosnku - uwielbiam taki uduszony, czy pieczony lub ugotowany czosnek w całości.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 14 kwietnia 2011 Zrobiłam!!! Wyszło super!!! Polecam wszystkim!!! 5 !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 08 lutego 2011 Tez takie robie,ale bez pieczarek...Twoje wyglada bosko!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beataw34 11 maja 2010 co tu duzo mowic,jedzonko pychotka:) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 02 lutego 2010 Świetny pomysł! Mój Synek będzie zachwycony. :) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 02 lutego 2010 mniam mniam musi być pychotka aż mi się zachciał o jeść

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń