Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w kolorowym sosie :D

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 03.11.2008

Odsłon: 17311

Aromatyczne i pożywne :)

Składniki

  • Sos:
  • pomidory krojone pelati, 1,5 - 2 puszki
  • 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól, chili,.
  • 1 puszka fasoli kidney, 1 puszka kukurydzy
  • 8-10 goździków, tymianek- dużo, 3 liści laurowe, rozmaryn - dużo
  • PULPECIKI:
  • zmielona 2 razy chuda łopatka wieprzowa, ok. 70-80 dag
  • namoczona, odciśnięta kajzerka, 1 jajko,
  • przyprawy: tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, posiekane 2 ząbki czosnku i 1 papryczka chilli
  • mąka do obtoczenia mięsa, olej do smażenia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso, kajzerkę i przyprawy wymieszać dobrze, połączyć z jajkiem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, odsączyć na papierowym ręczniku i odłożyć. Teraz sos: Wszystkich przypraw dodaję na oko :) Sos powinien być pachnący (goździki wyczuwalne), ostrawy (cebula, czosnek, pieprz). Wrzucić do rondla: pomidory, cebulę i czosnek pokrojone drobno, pokruszone w moździerzu goździki, tymianek (ok. ½ torebki) , rozmaryn (też ½ torebki). Poddusić przez ok. 15 minut, dodać kukurydzę i fasolę, zamieszać i dusić jeszcze 5 minut. Gotowe - pyszne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 14 listopada 2008 :D Żółta kukurydza, bordowa fasola, czerwone pomidory ;o) Fakt, mogłam dodac coś niebieskiego... dla kontrastu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń