Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne pulpeciki w aromatycznym pomidorowym sosie...mniam...
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Mielone mięso wieprzowe mieszamy z jajkiem, kaszą manną i tartym żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki.
W dużym, płaskim garnku grzejemy oliwę, na której podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy krojone pomidory z zalewą oraz bulion warzywny. Razem dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Kolejno wkładamy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut od chwili zagotowania.
Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy białą fasolę i gotujemu 8 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu i oregano.
Ja dodatkowo zagęściłam sos łyżką śmietany bo wydawał mi się zbyt rzadki:)
Pulpeciki można podawać z kajzerką lub bagietką doskonale smakują też podane z ziemniakami lub ryżem :) SMACZNEGO