Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety mielone w sosie pieczarkowym

Dania główne

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 829

Dodano: 19.04.2010

Odsłon: 13802

Kto nie lubi kotletów mielonych ....... oddetchniij od tradycyjnej wersji i spróbuj proponowanych przeze mnie :-) wyśmienite z kaszą i ćwikła :)

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowo - wołowe, 300 gr
  • pieczarki, 300 gr
  • szkalnka zimnego bulionu
  • Mąka pszenna, 1 łyżka
  • śmietana lub jogurt typu greckiego, 1 łyżka
  • Namoczona kajzerka
  • 2 łyżki bułki tarty
  • masło, do smażenia
  • sól, pieprz, koperek, do smaku
  • jajko, 1
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mięsa, jaja, namoczonej bułki wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz i poszatkowany koperek - do smaku. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i odstawiamy do lodówki. W tym czasie płuczemy i obieramy pieczarki. Kroimy w pół – plasterki. Przesmażamy na maśle. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Ręce zwilżając po każdym wodą wtedy nie przykleja się do nich mięso. Gdy pieczarki puszcza sok, wrzucamy do nich pulpety chwilę razem dusząc. Gdy woda odparuje dodać trochę masła i jeszcze chwilę razem smażyć. Gdy się lekko zrumienią, dodajemy zawiesinę z bulionu i mąki, zagotować. Dodać przyprawy sól pieprz.. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po przykryciem. Na koniec dodać śmietanę lub jogurt i posiekany koperek. Ja podaję pulpety z kaszą jaglana i ćwikłą :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 31 grudnia 2010 właśnie tego szukałam, produkty mam więc do dzieła!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 25 kwietnia 2010 Uwielbiam wszystko co jest z mielonego mięsa.Fajny przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 19 kwietnia 2010 takie jedzonko to ja lubię, te pulpety wyglądają bardzo apetycznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń