Do góry

Dania główne Przepis na:

pulpety zapiekane z grzybami

Dania główne

Autor: Sambarina

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 07.10.2009

Odsłon: 1250

danie jest niekosztowne, bardzo smaczne

Składniki

  • mięso mielone z łopatki/drobiu,, 0,5 kg
  • czerstwa bułka, 1szt
  • cebula duża, 2szt
  • kostki-czosnek "Knora", 2szt lub 3 ząbki
  • jajko, 1szt duże
  • przyprawa do mięsa mielonego, łyzeczka
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • grzyby świeże lub suszone, ewentualnie pieczarki, ok. 20 dag
  • sos grzybowy lub pieczarkowy, 1szt
  • mąka do obtaczania, 2 łyżki
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mięso zemleć ( można w sklepie) dodać jajko, czosnek,cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, bułkę namoczyć i odcisnąć na sitku, dodać do mięsa przyprawić przyprawą do mięsa miel. solą i pieprzem. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować pulpety w kształcie owalu i obtaczać w mące. olej rozgrzać na patelni i smażyć pulpety ze wszystkich stron na rumiano.

  2. grzyby/pieczarki (suszone wcześniej namoczyć) pokroić w talarki, cebule w kostkę, smażyć razem na oleju aż odparuje woda(sok), następnie zalać przygotowanym wg.przepisu sosem z torebki i mieszając doprowadzić do wrzenia, odstawić.

  3. usmażone wcześniej pulpety przełożyć wraz z wytworzonym sosem do naczynia żaroodpornego, zalać gotowym sosem grzybowym/pieczarkowym i zapiekać w piekarniku pod przykryciem 15-20 min. Można podawać na liściu sałaty z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem , z surówkami lub z pieczywem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń