Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na idealny dodatek do mięs, którym z powodzeniem można zastąpić ziemniaki.
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 823
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 444
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 823
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 444
Składniki
Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na drobne różyczki, łodygi kroimy w cieniutkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy kalafior, dodajemy pieprzu i podsmażamy. Kiedy kalafior będzie miękki dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem aż kalafior zacznie się rozpadać. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Wszystko dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko. Tak przygotowane puree jeszcze przez chwilę gotujemy ciągle mieszając, żeby było bardziej zwarte. Puree powinno być kremowe i delikatne, pod językiem nie powinno się wyczuwać grudek.