Do góry

Dania główne Przepis na:

PUREE ZIEMNIACZANE

Przepis dnia 2009-10-06
Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15446

Dodano: 04.10.2009

Odsłon: 5215

Niby zwykłe ziemniaki a jednak inne.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki, ok. 0,6 kg
  • masło, 1 łyżka
  • gorące mleko, 1 kubek (ok. 200ml)
  • koperek lub natka pietruszki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowane, gorące ziemniaki dokładnie utłuc. Dodac masło. Cały czas podgrzewac. Dodac mleko, dokładnie wymieszac. Na talerzu posypac koperkiem lub natką pietruszki. Podawac do dań mięsnych bez sosu. Świetnie smakuje ze schabowym i fasolką szparagową. Smacznego.

  2. W bogatszej wersji można dodac zezłoconą cebulkę i przesmażone kawałki boczku. Wówczas można traktowac to jako danie główne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Katarinka 05 listopada 2009 Uwielbiam pureee z dodatkiem masła i maślanym posmakiem- a do tego fasolka i kotlecik- mmmmmmmmm- gdyby nie ta godzina (00:33) - juz byłbym w kuchni! :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 06 października 2009 Uwielbiam puree ziemniaczane ale do kotleta najlepiej smakują ziemniaczki z koperkiem, pozdrawiam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 04 października 2009 Proponuje nastepny przepis na ziemniaki z wody lub ziemniaki w mundurkach ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 04 października 2009 To nie frytki tylko fasolka szparagowa, osobiście ziemniaki miksuje mikserem wychodzi gładkie i puszyste puree ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń