Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta babka na majonezie

Przepis dnia 2012-06-23
Desery

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 1753

Dodano: 21.06.2012

Odsłon: 22195

Szybka,prosta,puszysta babka zachowująca bardzo długo świeżość

Składniki

  • Mąka pszenna, 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1/2 szklanki
  • majonez, 4 łyżki
  • jajka, 4
  • cukier, niepełna szklanka
  • cukier waniliowy, 16 g
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • kakao (opcjonalnie), 2 łyżeczki
  • Bułka tarta, do posypania formy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać żółtka i cukry.Zmiksować do uzyskania puszystej piany.Następnie dodać majonez i chwilę miksować.Obydwie mąki przesiać,połączyć z proszkiem i dodać do masy.Zmniejszyć obroty miksera do minimum i chwilę miksować do połączenia składników.

  2. Formę wysmarować tłuszczem i lekko obsypać bułką tartą.Można odlać 1/2 szklanki ciasta,zmieszać je z kakao i wylać do formy.Następnie wylać resztę ciasta.Piec ok 45 min w temp.190-200 st

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 marca 2013 upiekłam wczoraj - warto było!! nie miałam kakao więc w zamian dałam 1 saszetkę czekolady w proszku; babka pulchna, leciutka, bardzo smaczna, nie czuć było majonezu, do ulubionych,odemnie 5, pozdrawiam :-)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 czerwca 2012 Glaster -moja forma z kominem do babki ma 22 cm szerokości,wys.9 cm.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 28 czerwca 2012 Babka wygląda apetycznie i zachęca do upieczenia. Przydałaby się tylko informacja o wielkości formy do podanej ilości składników by nie eksperymentować . Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń