Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, smakowite, łatwo je modyfikować smakowo, niedrogie, zrobi nawet największa ciamajda kulinarna - zawsze wychodzi.
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 261
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 33
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 734
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 138
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 39
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 261
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 33
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 734
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 138
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 39
Składniki
Zagotuj wodę w dużym, wysokim garnku - zimą 2 szklanki, latem jedną. Wsyp galaretki, mieszaj, aż się całkowicie rozpuszczą. Zostaw do wystudzenia całkowitego, a nawet do stopnia lekkiego "ciągnięcia się"
Wlej puszkę mleka i ubijaj mikserem lub trzepaczką, aż do osiągnięcia lekkiej pianki o objętości co najmniej trzykrotnie większej od produktów.
Wmieszaj według uznania wiórki, alkohol, owoce, jedną z tych rzeczy lub wszystkie razem. Dodatek alkoholu musi tylko zaostrzyć smak puszku, a nie dominować.
Przełóż do jednej większej salaterki lub poporcjuj do małych miseczek. Zostaw do całkowitego ścięcia, czas jest zależny od temperatury otoczenia.
Galaretka może być w zasadzie każda, ale preferowane są te o wyrazistych smakach, dlatego polecam wiśniową, inaczej deser będzie mdły.