Do góry

Dania główne Przepis na:

Puszyste naleśniki

Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1412

Dodano: 08.01.2010

Odsłon: 22985

Naleśniki trochę inne niż tradycyjne - nie do zwijania lub składania, lecz małe, puszyste do posmarowania z wierzchu ulubionym dżemem. :) Zdjęcie trochę nie pod tym kątem, ale jak tylko będziemy je robić następnym razem, to dodam takie z profilu. ;)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrami na gęstą, puszystą masę. Dodawać stopniowo masło, mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Ciasto powinno być tak gęste, by powoli rozlewało się po patelni.. Odstawić na ok. 20-30 minut, aby mąka spęczniała i jeśli jest za gęste, dolać jeszcze mleka.

  2. My takie naleśniki zawsze smażymy na małej patelni (akurat wychodzą takie troszkę mniejsze od małego talerza), raczej oszczędzając na tłuszczu. Oczywiście, zależy to też od rodzaju patelni.

  3. Jeszcze ciepłe posmarować ulubionym dżemem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń