Do góry

Zupy Przepis na:

Pyszna kartoflanka

Zupy

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2837

Dodano: 25.08.2009

Odsłon: 9537

Jest nieco pracochłonna, ale warto. Kiedy pytam moje dzieci na jaką zupę mają ochotę, zgodnym chórem odpowiadają "Na kartoflankę". Jest pożywna, więc świetnie nadaje się na jednodaniowy obiad

Składniki

  • kości wędzone
  • marchewka, 2
  • pietruszka, 2
  • mały seler
  • mały por
  • duże ząbki czosnku, 5
  • ziemniaki, ok. 1 kg
  • kostka rosołowa (Knorr) na wędzonym boczku
  • masło, pół łyżki
  • wędzony boczek, ok. 30 deko
  • cebula, 1
  • mąka, ok. 1 szklanka
  • jajko, 1
  • Śmietana 30%, pół szklanki
  • posiekany koperek, garść
  • kilka suszonych grzybków
  • liście laurowe, 3-4
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy wędzone kości, zalewamy zimną wodą, stawiamy na gazie. Obieramy włoszczyznę i kroimy w dość duże kawałki. Obieramy 4 ząbki czosnku. Kiedy wywar z kości zawrze wrzucamy kostkę rosołową i pół łyżki vegety. Potem dorzucamy warzywa, razem z czosnkiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

  2. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Cebulę i boczek też kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojony boczek, po kilku minutach dodajemy cebulkę.

  3. Z wywaru wyciągamy kości i wszystkie jarzyny, wrzucamy ziemniaki i dodajemy 1 przeciśnięty ząbek czosnku, grzybki i liscie laurowe i doprawiamy do smaku

  4. Zanim ziemniaki zmiękną oddzielamy mięso od kości, marchewkę kroimy w kostkę i przygotowujemy ciasto na kluseczki (mieszamy przesianą mąkę z jajkiem. Jeśli ciasto jest za suche to dodajemy trochę ciepłej wody)

  5. Kiedy ziemniaki są już miękkie ciasto odrywamy po kawałeczku i rolujemy malutkie wałeczki, wrzucamy do zupy, potem dodajemy pokrojoną marchewkę, mięsko z kości, boczek z cebulką.

  6. Gotujemy aż kluseczki wypłyną, dodajemy koperek. Po zdjęciu z ognia zabielamy śmietana

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 stycznia 2014 Kartoflanka na wędzonce ? to może być super smak, koniecznie muszę zrobić, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 27 lutego 2012 GOTUJĘ PODOBNĄ ALE BEZ ŚMIETANY.JEST PYSZNA.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dodo80 28 stycznia 2011 Uwielbiam !!!!
Więcej słów nie trzeba :D

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń