Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszna Pizza :-)

Dania główne

Autor: natalia19970

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 14

Dodano: 04.10.2009

Odsłon: 1746

Bardzo pyszna Pizza :-) Na wszystkie Okazje i też bez Okazji :) Zrobiłam tą Pizze z Babcią (nudziło sie nam ) Bardzo Pyszna SMACZNEGO :-)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ciasta. Do mleka dodajemy łyżeczke cukru (5g) i podgrzewamy nie gotujemy mleka. Pozniej dodajemy drożdze (7g) i odstawiamy na jakies 5 min do wyrosniecia drożdzy. Do miski wsypujemy niewielką ilosc mąki (40g) , oliwe, gazowana wodę i wyrosniete drożdze. wszytko mieszamy, powinna powstac lekko płynna papka. odstawiamy na 15 min do wyrosniecia, po czym dodajemy wiecej mąki. Tzn tyle żeby podczas wyrabiania ciasto było spójne i latwo sie formowało. Nie powinno sie kleic do rąk. na sam koniec dodajemy troche soli dla smaku.

  2. Sos pomidorowy 2 najwazniejsza sprawa po ciescie. Do przecieru pomidorowego dodajemy posiekany zabek czosnku, odrobine soli i cukru, bazylie, oregano, zioła prowansalskie, troche pieprzu. łyzke oliwy z oliwek, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy.

  3. Wyrobione ciasto formujemy w okrąg, posypujemy mąką, dplną cześć smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy farsz:)

  4. A teraz co i jak: Pizze pieczemy 7-8 min w jak najwyższej temepraturze jaka serwuje nasz piecyk. ( nie przekraczac 300C) jeli dysponujemy termoobiegiem oczywiscie korzystamy, Jeli posiadamy specjalny kamien do pizzy rowniez korzystamy.

  5. A teraz troche o skladnikach Drożdze oczywiscie swieże, przecier pomidorowy najlepiej importowany poniewaz polskie pomodry nie sa tak słodkie, ale nie dajmy sie zwariowac, Są dobre bo Polskie:) Mąka 550 i zeby nikomu nie przyszło do głowy smarowac jej ketchupem zamiast sosu pomidorowego. Bardzo ważne, aby woda byla gazowana- sprawia to ze ciasto sie dobrze wyrabia, i nie trzeba czekac 30 min na wyrosniecie. W srodku jest puszyste, a z zewnatrz chrupiace.

  6. Co do farszu, to sie nie wypowiadam, Najwazniejszy jest ser mozzarella która nakładamy w plastrach , idealnie tez dodac drugi rodzaj sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

justyna7279 02 stycznia 2010 Przygotowanie opisane świetnie:)Pizza wyszła super,bardzo smaczna.Dzięki za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 08 października 2009 Przygotowanie opisane świetnie:)Aż sie prosi o zrobienie...Dzięki!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 07 października 2009 Bardzo dokladny przepis, podoba mi sie :) dodaje do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalia19970 07 października 2009 No ma pani racje :)) Takjej babci sie nie dazastąpic :DD
Z Bazylią napewno też smakuje, nie próbowałam ale chetnie sprubuje :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 06 października 2009 Gratuluję przepisu. Ja dodałabym świeżą bazylie zamiast iznnych ziół i mamy prawdziwą włoską marghritę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 04 października 2009 Fajną masz babcię, że robisz z nią pizzę :) moje niestety stronią od takich, jak to mówią, "dziwnych wynalazków" :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń