Do góry

Dania główne Przepis na:

PYSZNE GOŁĄBKI Z KASZĄ I RYŻEM

Dania główne

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 1598

Dodano: 25.02.2009

Odsłon: 14602

nie są wcale takie trudne -trzeba trochę chęci!POLECAM

Składniki

  • 1 GŁÓWKA KAPUSTY,
  • 2 WORECZKI RYŻU
  • WORECZEK KASZY JĘCZMIENNEJ
  • 30 dag. pieczarek
  • 2 cebule,
  • PRZYPRAWY:pieprz,papryka słodka,sól,oregano,czosnek granulowany,przyprawa do zup
  • 0,5 kg. mięsa mielonego
  • SOS:cebula ,kostka rosołowa,koncentrat pomidorowy+przyprawy,
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1) Sparzamy kapustę w osolonej wodzie(wycinamy twardy środek w kształcie stożka)Kapustę tak długo sparzamy aby liście można było bez problemów ściągać.

  2. . 2) gotujemy ryż i kaszę(al dente).Na patelni smażymy mięsko wraz z czosnkiem granulowanym i papryką oraz pieprzem i solą (można dodać 1 kostkę rosołową)a w innym naczyniu podduszmy a następnie obsmażamy cebulkę i pieczarki pokrojone drobno.

  3. Do miski wsypujemy ryż ,kaszę pieczarki z cebulka i mięsko.mieszamy wszystko razem doprawiamy przyprawą do zup pieprzem,solą,można dać oregano i paprykę

  4. Liście z kapusty układamy na dłoni w ten sposób aby ich "łpoczątek łodygi" był na początku naszej dłoni ,nakładamy farsz a następnie początek liścia zaginamy ku środkowi ,następnie zwijamy w rulon liść a 2 koniec liścia wbijamy w środek gołąbka.

  5. 5) tak zawinięte gołąbki wkładamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej na dno wlewamy rosół a na dno układamy 1 warstwę z pozostałych liści kapusty)pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny.Można 15min. przed zakończeniem pieczenia polać śmietaną pomieszana z koncentratem pomidorowym -wówczas trzeba ściągnąć pokrywkę.

  6. SOS:Obrać 1 cebulę pokroić w kostkę i poddusić na maśle tak aby się nie przypaliła,następnie wlać koncentrat pomidorowy pomieszany z łyżką śmietany.Przyprawić czosnkiem,oregano,papryką w proszku można dodać trochę sosu chilli.i odrobinę przyprawy do zup.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

antena28 03 marca 2009 ryż i kasza nie mogą być za bardzo rozgotowane.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 lutego 2009 mam pytanie, czy ryż i kaszę gotujemy do miękkości , czy nie?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń