Do góry

Dania główne Przepis na:

PYSZNE GOŁĄBKI Z RYŻEM

Dania główne

Autor: antena27

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 84

Dodano: 16.02.2009

Odsłon: 11560

nie są wcale takie trudne -trzeba trochę chęci!POLECAM

Składniki

  • 1 GŁÓWKA KAPUSTY
  • 2 WORECZKI RYŻU
  • 1 WORECZEK KASZY JĘCZMIENNEJ
  • 30 dag. pieczarek
  • 2 cebule
  • PRZYPRAWY:pieprz,papryka słodka,sól,oregano,czosnek granulowany,przyprawa do zup.
  • SOS:cebula ,kostka rosołowa,koncentrat pomidorowy+przyprawy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1) Sparzamy kapustę w osolonej wodzie(wycinamy twardy środek w kształcie stożka)Kapustę tak długo sparzamy aby liście można było bez problemów ściągać.

  2. 2) gotujemy ryż i kaszę.Na patelni smażymy mięsko wraz z czosnkiem granulowanym i papryką oraz pieprzem i solą (można dodać 1 kostkę rosołową)a w innym naczyniu podduszmy a następnie obsmażamy cebulkę i pieczarki pokrojone drobno.

  3. 3)Do miski wsypujemy ryż ,kaszę pieczarki z cebulka i mięsko.mieszamy wszystko razem doprawiamy przyprawą do zup pieprzem,solą,można dać oregano i paprykę.

  4. 4) Liście z kapusty układamy na dłoni w ten sposób aby ich "łpoczątek łodygi" był na początku naszej dłoni ,nakładamy farsz a następnie początek liścia zaginamy ku środkowi ,następnie zwijamy w rulon liść a 2 koniec liścia wbijamy w środek gołąbka.

  5. 5) tak zawinięte gołąbki wkładamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej na dno wlewamy rosół a na dno układamy 1 warstwę z pozostałych liści kapusty)pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny.Można 15min. przed zakończeniem pieczenia polać śmietaną pomieszana z koncentratem pomidorowym -wówczas trzeba ściągnąć pokrywkę.

  6. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biesy 21 lutego 2009 hmmm... a ile miesa bo nie ma podanej ilosci w skladnikach a w opisie mieso sie pojawia...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juzef007 17 lutego 2009 trochę roboty przy tym jest ale gołąbki wychodzą naprawdę dobre, polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń