Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne kotleciki mielone

Dania główne

Autor: kuhareczka

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1262

Dodano: 08.04.2008

Odsłon: 1552

jeśli ktoś nielubi w wodzie namoczyć to może w mleku :)

Składniki

  • - 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)
  • - 2 duże, suche bułki
  • - 1 duża cebula
  • - 1 jajko
  • - czosnek granulowany
  • - cebula granulowana
  • - sól, pieprz
  • - bułka tarta
  • - olej do smażenia
  • (ewentualnie troszkę przyprawy do mięsa mielonego)
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułki namoczyć przez 15 minut w zimnej wodzie(można też w mleku), aż rozmiękną. Wycisnąć je i dodać do mięsa. Cebulę pokroić drobno. Jajko i cebulę dodać do mięsa. Posypać czosnkiem granulowanym (dość dużo), cebulką, solą i pieprzem. Wymieszać masę mięsną. Formować kotleciki, otaczać je w bułce tartej i układać na patelni na średnio rozgrzanym tłuszczu. Proponuję najpierw usmażyć jednego i spróbować, doprawić i potem smażyć resztę (nie każdy lubi próbować surowe mięso). Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 20 września 2009 Wydaje mi sie ,że na pół kilograma mięsa wystarczy jedna mała bułka lub połowa dużej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń