Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne, kruche, ekspresowe ciasteczka.

Desery

Autor: bountygabi

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano: 08.11.2009

Odsłon: 2145

Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przepis może być stosowany jako podkład pod sernik lub szarlotkę, jeśli dodamy całe jaja i nie dodamy śmietany.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę, dodaj proszek, cukier + waniliowy, miękkie tłuszcze, śmietanę i żółtka. Zagnieć delikatnie ciasto do gładkiej konsystencji. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

  2. Wysmaruj sobie blaszki tłuszczem, nagrzej piekanik do 130 stopni. Ciasteczka się krótko pieką, więc ta temp będzie odpowiednia.

  3. Zagnieć jeszcze raz krótko ciasto, rozwałkuj i twórz wzory na jakie masz ochotę. Ciasteczka rosną w trakcie pieczenia, dlatego proponuję grubość pół centymatra w stanie surowym ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gosia03 08 listopada 2009 A ile tej śmietany bo nie ma jej w składnikach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń