Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne łazanki

Dania główne

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 1757

Dodano: 22.10.2009

Odsłon: 27527

Smaczny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku skrawków mięsa i wędliny.

Składniki

  • kapusta kiszona, 80-90 deko
  • mięso, wędlina, kiełbasa, 80-90 deko
  • Boczek wędzony, 20 deko
  • cebula, 1 szt.
  • grzybki suszone, kilka sztuk
  • listki laurowe, 2-3 szt.
  • masło, pół łyżki
  • makaron łazanki, 1 opakowanie
  • olej, 1 łyżka
  • pieprz, sól, do smaku
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka
  • kostka rosołowa, najlepiej mięsna 1 szt.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy i gotujemy z dodatkiem liści laurowych i grzybków do miękkości. Mięso, wędliny kroimy w kostkę. Najpierw na patelni przesmażamy mięso, kiedy będzie już gotowe przekładamy je do rondla i na tej samej patelni smażymy wędliny przez kilka minut. (Jeśli przy smażeniu wędlin powstanie dużo tłuszczu polecam go odlać) Dodajemy to do mięsa, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości pod przykryciem, w międzyczasie dodajemy kostkę rosołową

  2. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy boczek, po kilku minutach cebulę i chwilę jeszcze razem smażymy. Łazanki gotujemy, ale tak, żeby były lekko twardawe.

  3. Kiedy kapusta i mięso będą już miękkie wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, nastawiamy na mały ogień, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy troszkę koncentratu (jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha najpierw rozrabiamy go z odrobiną wody). trzymamy na ogniu przez jakieś 15-20 minut, często mieszając. Najsmaczniejsze są na drugi dzień. Życzę smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

RENIA730 23 października 2009 Ja też wykorzystuję bigos z zamrażarki. Czasem jest on w wersji podstawowej, a czasem luksusowy, świateczny, pozostały po większych uroczystościach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 22 października 2009 Można i tak, w sumie na jedno wychodzi, a ile czasu można zaoszczędzić. Pomysł prosty, a ja jednak na niego nie wpadłam, mimo że zawsze robię duuużo bigosu i go mrożę. Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 22 października 2009 Uwielbiam łazanki, troche ułatwiam sobie sprawę gotująć np. podczas świąt duży gar bigosu - niezjedzony zamrażam, później gotuję tylko łazanki, łącze z bigosem i obiad gotowy w kilka minut ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń