Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne Pączki

Desery

Autor: renek

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 1

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 1871

przepis wydaje się pracochłonny ale robi się je znacznie szybciej życzę smacznego

Składniki

  • mąka, 500g
  • żółtka, 8
  • 3/4 cukru, szkl
  • mało stopione, 200g
  • cukier waniliowy, 1 szt
  • drożdże, 80g
  • cieple mleko, 1.5 szkl
  • szczypta soli, 2g
  • Spirytus, 2 lyżki
  • śliwkowe powidło dzem lub różana konfitura, 1 sloik
  • smalec do smażenia, 750 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. NAJPIERW ROBIMY CIASTO DROŻDŻOWE: Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

  2. Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).

  3. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.

  4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. NASTĘPNIE CZAS NA LEPIENIE PACZKÓW:

  5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut). I SMAŻENIE:

  6. W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).

  7. Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń