Do góry

Desery Przepis na:

pyszne pączki w/g przepisu M. Kuronia...

Desery

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2771

Dodano: 26.02.2014

Odsłon: 4251

najlepsze jakie do tej pory smażyłam

Składniki

  • 3,5 szkl mąki
  • 6 żółtek
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 250 ml śmietany 30%
  • 150 g masła
  • 60 g drożdży
  • 25 ml spirytusu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 250 g konfitury do nadziewania
  • ok. 750 g smalcu do smażenia
  • lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. do miski przesiewamy mąkę, robimy po środku dołek. Wlewamy letnie mleko dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, i przysypujemy delikatnie 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!) Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodajemy śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól oraz skórkę z cytryny. Ciasto cierpliwie wyrabiamy, aż stanie się lśniące i zacznie „odchodzić” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość wyjmujemy na stół rozwałkowujemy na ok 2,5 cm i wykrawamy pączki szklanką. Można też nabierać równe porcje, i formować pączki ręką. Układamy pączki na stole oprószonym mąką; przykrywamy ściereczką i czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość.

  4. Smalec topimy w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki.Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony ok
    2 minut. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym.

  5. Nadziewamy konfiturą. Ucieramy cukier z wodą i sokiem z cytryny i lukrujemy pączki

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń