Do góry

Desery Przepis na:

Pysznotka

Desery

Autor: ania802209

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 55

Dodano: 04.04.2013

Odsłon: 13987

Pysznotka ta nazwa mówi sama za siebie!!!

Składniki

  • 40 dkg. maki pszennej
  • 20 dkg. margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części.
  • MASA
  • 6 żółtek
  • 15 dkg. cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l. mleka
  • 1 kost. margaryny
  • DODATKOWO
  • 20 dkg. orzechów włoskich
  • 15 dkg. cukru
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Połowę ciasta wyłożyć na blachę posmarować 1 słoiczkiem powideł. Z 3 białek(które zostają z masy) ubić pianę z połową cukru (7.5 dkg.) wyłożyć na powidła i posypać połową orzechów posiekanych. Tak samo zrobić drugie ciasto. Upiec

  2. Masa; żółtka utrzeć z cukrem i obiema mąkami dodać trochę mleka dobrze rozmieszać. Resztę mleka zagotować dolewać utarte żółtka ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć z kostką margaryny. Przełożyć placki.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń