Do góry

Desery Przepis na:

Pyszny serniczek z truskawkami na zimno

Przepis dnia 2009-06-13
Desery

Autor: pinocchio

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 90

Dodano: 08.06.2009

Odsłon: 16227

Zaledwie kilka składników. Wyjątkowo delikatny. Pyszny, naturalny smak. Bardzo delikatny (bez żelatyny i usztywniaczy) - wymaga dobrego schłodzenia (****) i przechowywania w lodówce. Przepis można co prawda uprościć, ale zapewniam, że nie warto - to już nie będzie to...

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nastawiamy 0,5l wody do zagotowania.

  2. Mielimy twaróg intensywnie dosypując przy tym cukier (zużywamy w tym celu cały przewidziany cukier kryształ). Mielimy ser jeszcze dwukrotnie i wstawiamy do lodówki.

  3. W międzyczasie woda się zagotuje - rozpuszczamy galaretkę; naczynie z galaretką wstawiamy do zimnej wody.

  4. Masło ucieramy z dwiema łyżkami cukru pudru.

  5. Żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru pudru (białek do tego deseru nie wykorzystujemy).

  6. Ser, masło i żółtka łączymy (najlepiej zmiksować krótko na wolnych obrotach miksera) i już nie schładzamy, żeby nie było zbyt sztywne przy układaniu w formie.

  7. Myjemy i odszypułkowujemy truskawki, jedną szklankę truskawek intensywnie miksujemy.

  8. W tortownicy 26cm układamy biszkopty na dnie, maczając je (od strony ciasta) w sosie truskawkowym. Najpierw układamy całe biszkopty, potem uzupełniamy pokruszonymi kawałkami. Boki tortownicy wykładamy ładnymi połówkami biszkoptów, również maczając je w sosie truskawkowym - od strony ciasta. Jeśli zostanie resztka sosu - kładziemy ją również na biszkopty.

  9. Na biszkopty wykładamy ok. 1/3 masy serowej, a na niej układamy dywanik z plasterków truskawek. Na to nakładamy resztę masy i przybieramy połówkami mniejszych truskawek układając je we wzór. Schładzamy w lodówce.

  10. Jak galaretka zacznie tężeć, delikatnie wlewamy ją na wierzch, po czym umieszczamy w lodówce. Po godzinie deser jest gotowy, choć najlepszy jest nazajutrz (o ile dotrzyma :) ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wioleta333 18 października 2010 śliczny i napewno smaczny uwielbiam serniczki ....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pinocchio 17 czerwca 2010 Do athe: nie utrudniaj. Wiadomo przecież, że chodziło mi o to, że bez żelatyny do usztywnienia masy serowej.
Na pewno jadasz też sałatki owocowe "bez cukru" (fruktoza w owocach), pieczesz ciasta "bez soli" (sole amonowe w proszku do pieczenia), sałatki warzywne "bez tłuszczu" (np. taka kukurydza jest przebogata w tłuszcz roślinny) i tym podobne "czegośniemające" potrawy ;))
A poza tym pozdrawiam i potwierdzam, żeby robić bez cebuli (tym razem bez cudzysłowu, choć niniejszym funduję nagrodę w postaci butelki brendy dla osoby, która znajdzie jednak cebulę ukrytą w składnikach tego deseru).

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beeata 13 grudnia 2009 Bardzo mi się podoba :) na pewno wypróbuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

athe 01 listopada 2009 w opisie napisano ''bez żelatyny i usztywniaczy'', a ja jeszcze nie spotkalam galaretki bez zelatyny... poza tym jednak przepis bardzo mi sie podoba, idzie do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 09 czerwca 2009 Z tego, co widzę to to jest ciasto, a nie sałatka! ;) Jakos nie dojrzałam cebuli w składzie... :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

moniaolt 09 czerwca 2009 Dobra sałatka, ja robiłam bez cebuli, ale jak kto lubi

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń