Do góry

Desery Przepis na:

pyszny tort orzechowy z czekoladą

Desery

Autor: malkowa7

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano: 26.09.2008

Odsłon: 3737

Pyszny tort idealny do kawy i nie tylko...

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • tarta bułka do posypania tortownicy
  • gotowa polewa czekoladowa
  • połówki orzechów lub kandyzowane owoce do przybrania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy mieszamy z tartą bułką.

  2. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Do tej masy sypiemy posiekane orzechy, nakładamy piane z białek, mieszamy.

  3. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy.

  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160 stopni) na 50-55 minut.

  5. Gdy ciasto jest zrumienione , a boki odstają od formy, wyjmujemy je i chłodzimy.

  6. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą, przybieramy orzechami lub kandyzowanymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malkowa7 28 września 2008 Chyba pomyliłaś przepisy. ;) To nie sernik. ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus 28 września 2008 mam ochote na ten sernik ,prosze mi powiedziec tylko co to jest Kahlua.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń