Do góry

Desery Przepis na:

Pyszny wilgotny makowiec

Desery

Autor: POMPOLINA

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1080

Dodano: 02.01.2012

Odsłon: 58960

pyszny wilgotny makowiec z bakaliami.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 15 dag masła utrzeć z 3 żółtkami. Dodać to do gotowej masy makowej wraz z miodem, bakaliami i pianą ubitą z 3 białek.

  2. Gotową masę makową wyłozyć do formy wyłożonej folią aluminiową i pieć w temp 180 stopni około 40 minut.

  3. Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu.

  4. czekolade roztopić z masłem, dobrze wymieszac i polać ciacho.

  5. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wojciu 11 stycznia 2015 Wczoraj zrobiłem, dałem dużą puszkę maku z bakaliami, bez oleju do masy, do biszkoptu mniej cukru (pół szklanki), masę piekłem 45 minut, na gorącą wylałem biszkopt i całość jeszcze piekłem 25 minut, na wierzch dałem polewę (pół margaryny, kakao, woda, cukier) - powiem szczerze - dawno tak pysznego ciasta nie jadłem!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joagula 09 stycznia 2012 jak bylabys taka mila napisz dokladne wybiary bo ja mam duzo roznych blach a nie chcialabym zeby takie pyszne ciasto mi nie wyszlo

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 07 stycznia 2012 na mała kwadratową blachę wystarczy jedna puszka masy makowej (650gr)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joagula 06 stycznia 2012 ile tej masy makowej, bo sa rozne opakowania i jaka duza blacha?

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń