Do góry

Desery Przepis na:

pyszszszne ciasto słonecznikowe

Desery

Autor: pinocchio

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 64

Dodano: 12.12.2009

Odsłon: 25354

wysokokaloryczne :)

Składniki

  • Jaja, 8 szt
  • mąka, 200g
  • cukier, 400g
  • masło, 300g
  • margaryna, 200g
  • kakao, 2 duże łyżki
  • mleko słodzone, 1 puszka
  • mleko, 2 łyżki
  • czekolada do ozdobienia
  • pestki słonecznika, 300g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karmel. Mleko słodzone - w puszce gotować na małym ogniu przez 2 godziny i pozostawić do wystygnięcia.

  2. Biszkopt. Ubić sztywną pianę z 7 białek. Ubijając dalej powoli dodawać cukier (25dag), następnie po jednym żółtku - 7 żółtek. Przesiać przez sito 20dag mąli, płaską łyżkę proszku do pieczenia i dwie duże łyżki kakao. Dodawać powoli do piany delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodać stopniowo 6 łyżek wody, delikatnie wymieszać i ostrożnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150st. Po 10 minutach zwiększyć temperaturę do 175st i piec jeszcze przez 15 minut. Wyłączyć piekarnik i pozwolić biszkoptowi powolutku ostygnąć.

  3. Słonecznik. Do rondelka włożyć 10dag masła, 10 dag margaryny, 15 dag cukru i 2 łyżki mleka, roztopić na małym ogniu. Zagotować i dołożyć słonecznik (30dag), dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i zapiec w temp. 175st na złoty kolor (nie przypalić!). Ostudzić, po czym drobno pokruszyć. Odłożyć dwie garści.

  4. Krem. Kostkę masła i 1/2 kostki margaryny utrzeć na gładką masę, ucierając dodać jedno żółtko, a następnie stopniowo, powoli ostudzony karmel. Do utartej masy dodać pokruszony słonecznik i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

  5. Ciasto. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć połową kremu. Wierzch posmarować drugą połową kremu, posypać odłożoną częścią słonecznika, wyrównać i uklepać łyżką. Ozdobić czekoladą, schłodzić. Zjeść w miłym towarzystwie :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasia_B5 09 kwietnia 2013 Wypróbowałam - bardzo smaczne ciasto! Już kilku zachwyconym nim osobom podałam przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pierozki2 08 lutego 2013 Słonecznik bardzo dobry ale ten krem to samo masło!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pinocchio 23 stycznia 2012 Dzięki za miłe wpisy :)
Uwaga na czas pieczenia biszkopta - zależy on od mocy piekarnika i włączonej funkcji i może dochodzić nawet do 35-40 minut.
Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

racibozka 21 stycznia 2012 Ostatnio miałam przyjemność skosztowania tego wyjątkowego ciasta, upieczonego przez pinocchio. Jest naprawdę przepyszne. Po prostu niebo w gębie!!! Przymierzam się do jego upieczenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 21 kwietnia 2010 zrobilam to ciacho i zrobilo furrore;) super przepis;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Subman 19 grudnia 2009 Ja będę piekł w środę przed wigilią, mam nadzieje że mi wyjdzie i będzie pyszne ;D Taka mała formalność, proszę dodać do "Składniki 30dag słonecznika ;D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 13 grudnia 2009 Musi być pyszne!!! :) Dodaję do ulubionych i na pewno już niebawem wypróbuję:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń