Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 26.01.2009

Odsłon: 16807

Prosty przepis na typowo polskie danie, którym są pyzy z mięsem.

Składniki

  • ziemniaki surowe, 1 kg
  • ziemniaki ugotowane, 1 kg
  • mąka ziemniaczana, 2-3 łyżki
  • mięso mielone z indyka, 30 dag
  • surowy boczek, 20-30 dag
  • jajko
  • duża cebula
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki
  • przyprawa uniwersalna do potraw
  • sól
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie Surowe ziemniaki trę, odciskam sok przez gazę. Łączę je z ugotowanymi przepuszczonymi przez maszynkę ziemniakami i mąką. Mieszam i wsypuję odrobinę soli. 2.Mięso łączę z jajkiem, szczyptą przyprawy i bułką tartą. 3.Z masy ziemniaczanej formuję kule. Do środka wkładam farsz. Pyzy pojedynczo wkładam do wrzątku. Gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. 4.Kiedy pyzy się gotują przyrządzam omastę. Boczek i cebulę kroję w kostkę, dodaję pół łyżeczki przyprawy i smażę. 5.Podaję pyzy polane tłuszczem z boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 08 września 2014 Wygladaja smacznie,chociaz plaskie ale tez uwazam ze 30 min.to absolutnie za duzo rozleca sie na bank ,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 11 października 2012 czemu one są takie plaskate? to chyba nie to zdjęcie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

geniast63 05 lutego 2009 tez tak robie ale nigdy nie gotowalam ich 30 minut bo sie rozleca wystarczy pare minut po wyplyneciu na wierzch genia

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń