Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem

Dania główne

Autor: basian

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 130

Dodano: 31.01.2008

Odsłon: 25557

Pyzy łatwe do przygotowania,i rewelacyjnie smakują.

Składniki

  • CIASTO
  • ziemniaki ugotowane, 0.5kg
  • mąka, 1 szklanka
  • jajko
  • FARSZ
  • mięso mielone, 0.5kg
  • cebula, 2 sztuki
  • sól,pieprz,
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smarzenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO; Ziemniaki ugotowane włożyć do naczynia ,ddać szklanke mąki i jajko. To wszystko wymieszać rozrobić w jednolite ciasto. W miare potrzeby dodać mąki jeszcze. FARSZ;mięso mielone usmarzyć na patelni, dodać ceble dusić wszystko razem . przyprawić i czekać aż ostygnie, Po ostygnięciu urywać po kawłku ciasto do środka włożyć farsz i uformować kulki . Wielkość zależy od nas.tak przyżądzone pyzy włożyć do gotującej si wody na około 15 minut -gotować dopuki pyzy wypłyna na wierzch.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basian 13 października 2008 Z tego co sie orientuje smaker jest stroną na której dodajemy własne przepisy , tradycyjne , coś od siebie więc prosze nie pouczać .Jeśli nie macie ochoty skorzystać z tego przepisu to nie nalegam ..Lecz polecam tym którzy chcą spróbować na mój sposób przyżadzić danie -spróbujcie ,a potem krytykujcie:*)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cesaro 27 sierpnia 2008 Ja pyzy robię tylko z surowych ziemniaków. Są całkiem inne niż z dodatkiem gotowanych i wcale nie są twarde jak niektórzy twierdzą. Robię dużo bo na 6 osób ok 40 dużych pyz lub więcej z 10-12 kg surowych ziemniaków.
Oto przepis:
Ziemniaki obrać umyć zetrzeć na tarce (ja do takiej ilości używam ruskiej elektrycznej maszynki do tarkowania ziemniaków-jest super)
Odcisnąć wodę przez lnianą lub bawełnianą ściereczkę (nie za mocno by nie były suche), odciskać nad garnkiem by nie stracić skrobi wyciśniętej z ziemniaków.
Przygotowuję mielone mięsko do którego dodaje tylko przyprawy.
Do wyciśniętych ziemniaków dodaję 3-4 całe jajka (na ok 10 kg ziemniaków) oraz mąki pszennej tak ok 1-1i1/2 szklanki (na oko)i soli.
Wszystko wyrabiam na jednolitą masę, (nie może to być gęste)
Robię próbę formując niewielką kluskę i wrzucam na gotującą się osoloną wcześniej wstawioną wodę.
Obserwuję kluskę po wypłynięciu na wierzch, jeżeli się nie rozgotowuje robię pyzy z mięsnym nadzieniem, jeśli się rozgotowuje należy dodać mąki pszennej i ponownie wyrobić.
UWAGA.
Nie dodawać mąki ziemniaczanej bo pyzy będą twarde.
Robię pyzy i wrzucam na gotującą się wodę, tyle do garnka by można było delikatnie zamieszać i ruszyć od dna by się nie przylepiły.
Gotować 30 - 45 minut.
Po ugotowaniu nie wyjmować z garnka a będą długo cieplutkie i w każdej chwili gotowe do zjedzenia.
Po wyłożeniu na talerz okraszam drobnymi skwareczkami z zeszkloną drobno pokrojoną cebulką.
Palce lizać, są pyszne nie twarde i nie rozłażą się.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kingens 23 sierpnia 2008 o ile mnie dobrze w szkole uczyli i ile lat już robie na kuchni to na ciasto na pyzy daje sie pszenna i ziemniaczana...ale może coś się zmieniło

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gosia03 28 lutego 2008 dla mnie to są zwykłe kluski z mięsem a ciasto na pyzy robi się całkiem inaczej ,bo dodaje się trochę startych ziemniaków surowych,ale proporcji nie znam i to dopiero będą pyzy!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń