Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem w rosole.

Dania główne

Autor: Barbarelka36

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 353

Dodano: 04.11.2008

Odsłon: 4933

Bardzo syte, smaczne i nietuzinkowe!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy mięso. Mielimy mięso, cebulę, namoczoną bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy jajka, bułki tartej jeśli jest za rzadkie. W międzyczasie przygotowujemy rosół, aby był chłodny. Potem przygotowujemy ciasto ziemniaczane. Ziemniaki, ugotowane, najlepiej dzien wczesniej zmielić. Nastepnie surowe ziemniaki zetrzeć na tarce (mozna wykorzystać roboty) Odciskamy w kawałku materiału np. tetrze, wody nie wylewamy. Gdy wszystkie ziemniaki odciśniemy, mieszamy jej ze zmielonymi. Po odstaniu się, wylewamy powoli wodę z ziemniaków. na dnie naczynia będzie warstwa skrobi, która dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie formujemy pyzy. Ciasta ok. łyzki stołowej czubatej nakładamy na wilgotną dłoń i rozklepujemy. W środek nakładamy farsz, ok. łyzki stołowej. Formujemy pyzę. Nie okrągłą, ale podłużną i spłaszczoną na grubość ok. 2-3 cm.. Na patelni roztapiamy smalec i obsmażamy pyzy z 2 stron na złoty kolor. Następnie układamy je w garnku na sztorc, nie za ciasno, bo będą pęcznieć. Zalewamy rosołem i posypujemy majerankiem. Gotujemy na małym ogniu a od momentu zagotowania ok. 15 minut. SMACZNEGO! Naprawdę rewelacja!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń