Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy ziemniaczane

Dania główne

Autor: gvlba

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1475

Dodano: 21.11.2009

Odsłon: 15683

Są mięciutkie, pyszne i sycące.Można je podawac na różne sposoby! Z sosem,z mięskiem i ze skwarkami,Jak kto lubi

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Połowę ziemniaków wyszorować pod bierzącą wodą i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zemleć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane, surowe, skrobię oraz jaja, dodać sól i wyrobić ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować pyzy i gotować je w osolonym wrzątku 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy można oblać smalcem i podać z gulaszem pikantnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń