Do góry

Zupy Przepis na:

"barszcz ukrainski "

Zupy

Autor: kentaky

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 53

Dodano: 25.09.2008

Odsłon: 3758

pycha u mnie w domu jada go sie dosc czesto poniewaz uwielbiamy fasole w kazdej postaci a barszczyk to nasza jedna z ulubionych zup - taki jadalo sie w moim domu rodzinnym

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. zeberka wlozyc do wody, obgotowac na malym ogniu, dodac warzywa(moga byc krojone mrozone bedzie szybciej i latwiej ok 1/2 paczki), listek laurowy, ziele angielskie, sol, pieprz do smaku, fasole trzeba zamoczyc najlepiej na cala noc w cieplej wodzie, buraki ugotowac ( przed gotowaniem dokladnie umyc) , po ugotowaniu ostudzic , obrac ze skorki i zetrzec na grubej tarce. jezeli masz juz gotowy wywar dodaj do niego fasole (namoczona szybko sie gotuje), kiedy bedzie juz w miare miekka dodaj buraczki, przecisniety czosnek,przesmazona na lekko zloty kolor cebulke, smietane jak w przepisie, majeranek a na sam koniec 1 lyzke octu winnego moze byc zwykly 5%, cukier do smaku (kiedy dodasz octu barszcz bedzie mial cudny kolor) pamietaj aby zdjac barszcz z ognia aby nie stracil koloru, najlepiej smakuje na drugi dzien, sprobuj by nie byl za kwasny, gdyby sie okazalo ze tak dodaj jeszcze odrobine cukru.w nastepnym dniu kiedy przejdzie wszystkimi przyprawami jest smaczniejszy -wyjatkowy, polecam - mozna do iego jak ktos lbi dodac pokrojone w kostke ziemniaki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elkamor 02 września 2009 No cóż nie jest PRAWDZIWY barszcz ukraiński.Bo do PRAWDZIWEGO barszczu ukraińskiego NIE dodaje się majeranku,ale dodatkowo niewielką ilość poszatkowanej kapusty.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pecio8 05 sierpnia 2009 ......tak sobie wlasnie wcinam zupe kalafiorowa......a tu buuum.....wiecej kalafiorow.lubie te warzywko.napewno to zrobie.hhmmm.....yuuummmyy..dzieki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń