Do góry

Dania główne Przepis na:

" czarna kaczka z nadzieniem"

Dania główne

Autor: kentaky

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 53

Dodano: 25.09.2008

Odsłon: 4914

kaczka "czarna" z nadzieniem doskonala na obiad, kolacje, wspaniale smakuje ... mniam, mniam...

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kaczke umyc, oprawic ( opalic z resztek pior), mozna ja wytrybowac z kosci ale nie trzeba, natrzec olejem i przyprawa do drobiu, odstawic na 2 godziny.Przygotowac farsz" mieso mielone polaczyc z posiekana watrobka, dodac zeszklona cebulke,jajo i bulke tarta tak aby powstala jednolita mamsa na koniec dodac peczek posiekanej pietruszki, posolic i dodac pieprzu do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziac kaczke, doddac czastki jablek i zaszyc nicia albo wykalaczkami. wlozyc w rekaw do pieczenia albo piec na ruszcie w piekarniku, pamietajac by pod rusztem byla blacha na ktora trzeba koniecznie nalac troche wody by w tarkcie pieczenia byla mokra,Kazdy drob piecze sie tyle ile wazy ( kurczak np.2 kg to 2 godz,tak samo kaczke ) nalezy pamietac o tym by obracac kaczke tak by z kazdej strony byla ladnie zrumieniona.Najpierw nagrzewamy piec do temp. 200 st a pieczemy w 180 st. tak dlugo ile wazy - do obiadu podajemy z kluskami slaskimi, z ziemniakami, dodatkiem jest czerwona kapusta- pycha - trzeba koniecznie do klusek zrobic sos

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń