Do góry

Dania główne Przepis na:

"Dewolaje" teściowej

Dania główne

Autor: natalkaNN2

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 19

Dodano: 19.11.2009

Odsłon: 13561

smaczne i niedrogie

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka, 1
  • masło, 1/3 kostki
  • sól, pieprz, w/g uznania
  • jajka, 2-3
  • Bułka tarta
  • mąka
  • olej, 1 litr
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokroić w płaty(powinno ich być 4),rozbić i natrzeć solą i pieprzem

  2. Miękkie masło podzielić na 4 części i ułożyć po środku każdego filetu

  3. Filety zwinąć tak, aby nie było żadnych dziur. W przeciwnym razie podczas smażenia masło wypłynie. Filety zwijać podobnie jak gołąbki

  4. Każdego dewolaja obtoczyć z każdej strony w mące, następnie w roztrzepanym i przyprawionym jajku i w bułce tartej

  5. Przygotować głęboki garnek i rozgrzać w nim olej. Wkładać do niego dewolaje tak, aby całe zanurzyły się w oleju. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

  6. Jeśli ogień będzie zbyt duży dewolaje będą surowe w środku, mimo,iż z zewnątrz będą usmażone

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń