Do góry

Desery Przepis na:

"Fantazja czekoladowa"

Desery

Autor: gosiamagda

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 2

Dodano: 12.10.2009

Odsłon: 1590

przepyszne ciasto.........

Składniki

  • jajka,, 6szt.
  • cukier kryształ,, 1szkl.
  • mąka pszenna,, 1szkl.
  • proszek do pieczenia, 1łyżeczka
  • kakao,, 7łyżeczek czubatych
  • margaryna zwykła,, 25dag.
  • mleko,, 2 szkl.
  • KREM KARPATKA, 1opakowanie
  • rodzynki, 25 dag.
  • woda, 7 łyżek
  • Spirytus, 7łyżek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki +woda + spirytus=należy zamoczyć na 8godz.żeby rodzynki dobrze napęczniały.Następnie oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i chwilę ubijamy,potem dodajemy żółtka.Mieszamy z mąką ,proszkiem do pieczenia i 4 łyżeczki kakao.

  2. Dzielimy masę na dwie równe części i odpiekamy na pergaminie w temp.200 stopni około 10-15 minut.Natępnie gotujemy szkl.mleka a w drugiej szkl.rozrabiamy krem karpatka i wlewamy do gotującego mleka i chwilę gotujemy.Masę budyniową studzimy.

  3. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę,dodajemy stopniowo wystudzony budyń oraz kakao 3 czubate łyżeczki.Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.Należy odłożyć troszkę kremu na przesmarowanie góry biszkoptu.

  4. Natępnie gotujemy polewę czekoladową: Margaryna zwykła 10dag.+cukier 3 łyżki+woda 2łyżki +kakao1 łyżeczka czubata.Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy 8 kostek gorzkiej czekolady i dokładnie mieszamy.

  5. Dodajemy namoczone rodzynki do polewy.Czekamy aż polewa przestygnie (żeby nie była za gęsta)i wylewamy na ciasto.Ciasto dajemy do lodówki aby ściągła dostatecznie polewa. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń