Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki dlatego, że identycznie się je zawija, ale z ich smakiem nie mają nic wspólnego.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 209
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 618
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 209
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 618
Składniki
Zimne ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i kółkiem do pizzy lub zwykłym nożem, kroimy ciasto na kawałki o wymiarach 5 x 16 cm. Następnie na każdy płat nakładamy warstwę dżemu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Bierzemy jeden kawałek i ostrożnie nakładamy na drugi, aby utworzyły całość. Kołkiem do pizzy lub ostrym nożem nacinamy wzdłuż złączone kawałki, zostawiając ok 1-2 cm od brzegów ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie warto je włożyć na chwilę do zamrażarki, aby dało się lepiej kroić. Końce ciasto następnie przekładamy przez otwór i wywijamy ( tak jak w przypadku faworków) ile razy nam się uda. Ja przekładam końce przez nacięcie około 3 razy. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 20 min. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C, ciastka przekładamy na papier do pieczenia i wkładamy na 15-20 min do piekarnika. Pieczemy, aż będą miały złoty kolor. Czekamy do wystudzenia i możemy jeść. Smacznego.