Do góry

Dania główne Przepis na:

"Flaczki" z kurczaka

Dania główne

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1702

Dodano: 06.11.2012

Odsłon: 12348

Nie wszyscy lubią tradycyjne flaczki, za to takie zasmakują każdemu. Moje dzieci nazywają to danie zupa kurczakową.

Składniki

  • kurczak, 1 cały
  • udka z kurczaka, 4 szt.
  • marchewka, 2-3 szt.
  • pietruszka, 2-3 szt.
  • seler, 1 mały albo pół dużego
  • por, 1 nieduży
  • cebula, 1 szt.
  • Natka pietruszki, pęczek
  • majeranek, sól, pieprz, imbir, gałka muszkatałowa, do smaku
  • masło, 1,5 łyżki
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początek gotujemy rosół - do dużego garnka wrzucamy kurczaka ( wcześniej porcjujemy ), udka i pokrojoną włoszczyznę. Cebulę opiekamy na palniku gazowym i dorzucamy do rosołu. Czekamy, aż mięso będzie odchodziło od kości. Rosół odcedzamy, zachowujemy marchewkę, pietruszkę i oczywiście mięso.

  2. Mięsko oddzielamy od kości, kroimy w kawałki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do rosołu, doprawiamy do smaku ( powinno być pikantnie - w końcu to "flaczki" ). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszając krótko smażymy.

  3. Gotową zasmażkę dodajemy do naszej zupki, zagotowujemy i na koniec posypujemy posiekaną natką. Danie jest gotowe do podania - mi najbardziej smakuje z pajdą świeżutkiego chleba.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 listopada 2012 Pożywna i aromatyczna zupa, ja uwielbiam tradycyjne flaczki wołowe w rosole, ale takie też bym chętnie spróbowała.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 08 listopada 2012 Bardzo lubię flaczki .Niestety tylko ja w całej mojej rodzince .Może na Twoja wersję skusi się reszta moich domowników ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 08 listopada 2012 Kurka_domowa ,swietny sposob na flaczki dla tych u ktorych jak u Tosci ,wywoluja odruch wymiotny. Moja corka tez do nich nalezy ale jak zobaczyla ten przepis, powiedziala ze takich by sprobowala bez problemu....5...:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 07 listopada 2012 Tosca, możesz pominąć cebulę całkowicie, bo surowej nigdy nie próbowałam do rosołu wrzucać. Możesz też jeśli nie masz gazu podpiec ją na suchej patelni i też będzie się nadawać.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 07 listopada 2012 Nigdy nie jadłam flaczków, bo na samą mysl miałam odruch wymiotny... Tego chyba spróbuję dla odmiany od zwykłego rosołu, który często gości w moim domu.
Ps. Cebula musi być opieczona? Nie mam gazu, tylko kuchenkę na prąd.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 listopada 2012 Świetny pomysł na "inne flaczki",koniecznie muszę wypróbować,pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń