Do góry

Desery Przepis na:

"Gorące gruszki w winie z czekoladą"

Desery

Autor: BrendyM

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 5

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 31

Ten przepis to sposób na szybki i łatwy sposób przygotowania deseru.Idealnie nadaje się na romantyczny wieczór we dwoje lub tzw."babskie pogaduchy "Polecam każdemu.

Składniki

  • Gruszki w zależności od ilości gości
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 6-8 goździków
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • konfitura z żurawiny
  • garść potluczonych orzechów wloskich
  • lody waniliowe
  • wino czerwone półsłodkie
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki duże półtwarde obieramy ze skórki pozostawiając patyczek.
    Wycinamy gniazdo nasienne. Układamy w garnku.

  2. Gruszki zalewamy winem i dodajemy cynamon oraz goździki. Całość gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min.

  3. W tym czasie rozpuszczamy w małym naczyniu czekoladę na parze, dodajemy ok 2 łyżki wody.

  4. Gorące gruszki delikatnie nadziewamy żurawiną z orzechami i układamy na talerzu.

  5. Gruszki polewamy gorącą czekoladą i podajemy z lodami ew. bitą śmietaną.
    Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń